[php_everywhere]

De Tuinen van Groede

de eerste Zeeuwse gemeenschapstuin

Net buiten ons mooie dorpje Groede vind je sinds 2016 de allereerste gemeenschapstuin van Zeeland: De Tuinen van Groede

Een gemeenschapstuin (ook wel CSA genoemd) is een partnerschap tussen de consument en de boer. Verantwoordelijkheden, risico’s en opbrengsten van het boerenbedrijf worden samen gedeeld. De deelnemer betaalt zijn jaarbijdrage aan het begin van het jaar en kan voor dit vaste bedrag het hele jaar groenten en kruiden oogsten. Als lid van zo’n CSA weet je precies waar je eten vandaan komt.

Bij de Tuinen van Groede worden de gewassen op een ecologische wijze verbouwd, zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen, zij houden rekening met de natuur. Een gezonde bodem is de basis voor een gezond bodemvoedselweb en gezonde en sterkere planten. Door kleinschalige landbouw maken zij minimaal gebruik van fossiele brandstoffen.

Als CSA deelnemer ben je meer verbonden met je voedsel, maar ook met andere deelnemers. Door te kiezen voor lokale en duurzame voedselproducenten oefen je direct invloed uit op jouw leefomgeving.

De groenten van de Tuinen van Groede vinden ook hun weg naar de lokale restaurants, je kan ze dus zomaar op je bord tegenkomen. Je proeft het verschil!

De afgelopen jaren vormden de Tuinen van Groede inspiratie voor veel mensen, onder andere de gemeenschapstuin Plantalia in Ritthem en andere initiatieven in Oost Zeeuws-Vlaanderen die nu nog in ontwikkeling zijn, maar ook toeristen die ontspannen door de tuinen kunnen wandelen.

Kijk op de website van de Tuinen van Groede voor openings- en bezoektijden.

Woon je niet in Zeeuws-Vlaanderen? Misschien is er in jouw buurt een CSA, kijk eens op de kaart van CSA Netwerk Nederland of begin er “gewoon” zelf één.