[php_everywhere]

Voedsel symposium 2019

Op zondag 29 september 2019 organiseert de werkgroep Duurzaam Voedsel het jaarlijkse symposium met aansluitend de proeverij en prijsuitreiking van de actie “bijenkroeg”.

Als thema hebben we dit jaar voor de actualiteit (van onze voedselproductie) gekozen, namelijk:  kringloop landbouw. Van 14.00-15.00 uur zullen prof. dr. ir. Martin van Ittersum van de WUR (universiteit Wageningen) en drs. Jo-Annes de Bat, gedeputeerde van de provincie Zeeland, spreken over kringloop landbouw.

Na het symposium worden de prijswinnaars van de Bijenkroeg actie bekend gemaakt en prijzen uitgereikt. Alle deelnemende foto’s worden tentoongesteld en je kunt meer lezen over het belang van de bijen en andere insecten.

Zoals elk jaar kun je daarna tegen een kleine vergoeding lokale producten proeven bij diverse kraamhouders, of maak tijdens een workshop je eigen pesto van eetbare planten.

Voor de vroege vogels bestaat de mogelijkheid om de Tuinen van Groede te bezoeken, vanaf 10 uur ben je welkom voor een rondleiding. Aanmelden kan via e-mail tuinenvangroede@gmail.com.

In onderstaande folders vind je meer informatie over deze dag.

Poster Duurzaam voedsel 2019 copyright MP

Folder Duurzaam voedsel inside 2019 @ MP

Folder Duurzaam voedsel outside 2019 @ MP

Een impressie van het 6e Voedsel symposium

Voor de zesde keer werd door de Stichting Duurzaam Groede een voedsel festival georganiseerd. De voedselwerkgroep heeft weer een mooi evenement op poten gezet.

Martin van Ittersum ging in op de wereld voedselvraag en de productiemethoden om de groeiende wereldbevolking te kunnen blijven voeden. Hier bestaat eigenlijk geen verschil van mening over, dit zal zeer efficiënt moeten gebeuren waarbij de beschikbare landbouwgrond zoveel mogelijk moet worden ingezet voor de humane consumptie. Dat wil zeggen, aanzienlijk minder ruimte voor het verbouwen van veevoer, wereldwijd. Daarom zal de vleesconsumptie sterk moeten worden verminderd. Tevens zullen nog meer dan nu, technologieën hulp moeten bieden bij efficiënte teeltmethoden. En de “verliezen” in de energie kringloop nog verder beperken.

Jo-Annes de Bat sprak over de Provinciale ambities op het gebied van energietransitie en kringloop landbouw. Boeiende lezingen met aandachtig publiek ik een propvolle Kerk op deze zondagmiddag.

De 17 exposanten uit de streek en regio toonden hun producten en publiek kon de magen vullen met allerlei, vegetarisch, lekkers. Verrassende producten, teelt van eigen bodem, zoals zoete aardappel, Quinoa, kikkererwten en sorghum. Dit alles met wijn uit Waterlandkerkje en bier gebrouwen van Sorghum.

In het voorjaar zijn er 750 zakjes met “bijenmix” bloemzaad uitgedeeld. Hieraan was een prijsvraag verbonden te weten: maak een foto van uw bloemen met een insect. De drie beste foto’s werden beloond met een leuke prijs ,namelijk, een insecten hotel.