[php_everywhere]

Voedsel symposium 2018

Zondag 23 september 2018 organiseert de werkgroep Duurzaam Voedsel het jaarlijkse symposium met aansluitend de proeverij op de diverse kramen.

Het thema van 2018 is de invloed van (on)gezonde voeding op onze gezondheid. Hoe kunnen we welvaartziektes voorkomen of omkeren door ons eetpatroon aan te passen?

De sprekers zijn Rob Baan (directeur) Koppert Cress en Aart Jan van der Lely (hoogleraar endocrinologie).

Rob Baan vertelt over hoe kanker is te genezen, of in ieder geval grotendeels te voorkomen. Bijvoorbeeld door het eten van broccoli, koolsoorten, uien en knoflook, die stoffen bevatten die ons beschermen tegen kanker. Tomaten bevatten lycopeen, dat beschermt tegen zonnebrand en daarmee tegen huidkanker.

Doordat we teveel bewerkt voedsel eten neemt het aantal mensen met obesitas in Nederland toe. Door meer planten te eten krijgen we de juiste stoffen binnen. Vitaminepillen zijn meestal te eenzijdig en daarom geen alternatief.
Alleen al in Nederland zijn er één miljoen diabetes 2 patiënten en dat probleem kunnen we oplossen door het eten van beter voedsel, verse groenten en vers fruit.
“Daarin moet de toegevoegde waarde van onze tuinbouw zitten. Zo kan deze bedrijfstak wat betekenen voor de wereld, onze tuinbouw moet zich richten op verse producten met een hoge concentratie aan beschermende stoffen. Vlees eten we dan maar als garnering. Groente, daar gaat het om” zegt Rob Baan. Hij wil onder medisch toezicht proeven uitvoeren in het noorden van Nederland, waarbij onderzocht gaat worden of we met voedsel diabetes 2 onder controle kunnen krijgen.

Aart Jan van der Lely signaleert dat steeds meer mensen weten dat toegevoegde suiker niet goed voor je is, maar wat nu precies koolhydraten en suikers zijn weten veel minder mensen.

Grofweg gezegd bestaat alles wat wij eten voornamelijk uit: eiwitten, vetten en koolhydraten. Of je nu een vegetariër bent of juist een “echte” vleeseter, je eet uiteindelijk toch dezelfde bouwstenen die koolhydraten, eiwitten en vetten vormen. We hebben het dan over respectievelijk suikermoleculen (glucose, fructose en galactose), aminozuren en vrije vetzuren. Onze stofwisseling kan deze bouwstenen vervolgens weer gebruiken voor de bouw van allerlei zaken waaruit uw lichaam is opgebouwd, van bot tot haar en van nagels tot levercellen.

Als u koolhydraten eet dan eet u eigenlijk per definitie een plantaardig product. De planten slaan suiker op in de vorm van zetmeel. Zetmeel is dus niets anders dan een microscopisch klein molecuul van verpakte suikermoleculen. Zo zijn graanproducten, wortelen, vruchten en zaden (graan) onze hoofdleveranciers van koolhydraten.

Ons zetmeel ziet er net iets anders uit dan het plantenzetmeel, ons zetmeel wordt glycogeen genoemd. De maximale hoeveelheid glycogeen die u kwijt kunt in uw weefsels is beperkt. Dit betekent dat als u meer koolhydraten eet dan u in de weefsels kunt opslaan uw lichaam moet kiezen voor een andere oplossing, u kunt het ook opslaan als vet. Als u dagelijks meer koolhydraten eet dan u aankunt wordt u dus dikker.

Van nature gaat uw lichaam er van uit dat u leeft in een schaarste gebied. Dus het is van nature heel goed in het opslaan van voedsel, want je weet maar nooit wanneer je weer eten vindt. Helaas zijn wij veel slechter in het omgaan met teveel voedsel en blijven wij alles wat we eten continue opslaan. Wij krijgen van dit enthousiaste opslaan en dus van dik worden allerlei kwalen, zoals suikerziekte en hart- en vaatziekten.

Dit alles is de complexe achtergrond van een menselijk trekje dat u vast wel herkent, te weten dat het lastig is om van snoepgoed af te blijven. Uw hersenen reageren namelijk op zoetigheid niet anders dan op andere genotsmiddelen, zoals roken. Wij hebben als mens de aanleg om verslaafd te zijn aan zoetigheid.

Na de presentaties kun je terecht bij de kramen met proevertjes, tegen een kleine vergoeding kun je lokale producten proeven bij de diverse kraamhouders.

Vanaf 10 uur ben je welkom voor een rondleiding bij de Tuinen van Groede, een gemeenschapstuin waar met de natuur wordt samengewerkt om groenten te kweken voor de deelnemers. Aanmelden kan via e-mail tuinenvangroede@gmail.com.